11 mrt Een andere leefstijl standaard als behandeling bij ziekte?
Het is volop in het nieuws. Een andere (gezondere) leefstijl helpt niet alleen voorkoming maar zelfs genezing van ziekten zoals diabetes 2. Als voorbeeld het artikel van NOS. Het bewijs dat een verandering van leefstijl én de bijbehorende begeleiding van goede voeding en beweging tot een omkeer van een (ziekte)proces kan zorgen.
In praktijk wordt er bij behandeling snel gegrepen naar medicijnen. Is dit écht om de cliënt te helpen of wordt er zoals VPRO tegenlicht dit aangeeft, ziekte als verdienmodel ingezet? Zoals wordt gezegd in het filmpje: ‘Als de arts een gezonde leefstijl voorschrijft is diegene dan niet een dief van zijn eigen portemonnee?’
Ziekten ontstaan door leefstijl, behandelen met leefstijl?
In een maatschappij waar we minder worden uitgedaagd lichamelijk actief te zijn door zittend werk, computer en TV verslaving stevenen we af op een pandemie van inactiviteit met kwalijke gevolgen voor de algehele volksgezondheid. De ‘welvaartsziekten’ nemen schrikbarend toe. In theorie weten we wel wat het effect van bewegen is. Het is goed voor de gezondheid, zorgt voor fitheid, heeft invloed op het cognitief vermogen, en er zijn nog veel meer voordelen te benoemen. Als we kijken naar ziekten verkleint bewegen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressiviteit. Ook zijn er aanwijzingen dat veel bewegen de kans op o.a. borst- en darmkanker verkleint. Bij ouderen verlaagt beweging het risico op botbreuken, lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie. Het gaat zowel om uithoudingsvermogen als om kracht. De gunstige effecten nemen toe als mensen meer bewegen.
Daarnaast heeft gezonde voeding een positief effect op de algehele gezondheid. Dit zijn nog maar een paar componenten als we het hebben over een gezonde leefstijl. Om een compleet beeld te krijgen is het goed om het instrument van de Positieve Gezondheid hierop toe te passen. Maar een gezonde leefstijl moet niet alleen een preventief iets zijn. Het kan en moet ook ingezet worden als behandelmethode. Belangrijk hierbij is dat men niet alleen ‘goede leefstijl’ op een recept wordt gegeven, maar dat er ook deskundige begeleiding wordt gegeven om tot een langdurige en duurzame verandering te komen. Wat uiteindelijk kan resulteren in geen gebruik meer van medicijnen en wellicht genezing. Hiermee kunnen we ziekten die ontstaan door leefstijl behandelen met een gezonde leefstijl.
De Leefstijl Academie
Vanuit de Leefstijl Academie zien we hoe belangrijk het is om bezig te zijn met een goede leefstijl. De begeleiding hierbij is belangrijk, zeker om tot een blijvende en duurzame verandering te komen. Daarom leiden wij mensen op tot bijvoorbeeld goede leefstijlcoaches.
Wil jij weten wat de Leefstijl Academie voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder naar het zetten of het leren begeleiden van een gezonde leefstijl.