16 jun Bewegen. Meer dan een goed lijf
door Tessa Jonker
Een veel gehoorde motivatie om te gaan sporten is toch wel een gezond en goed lijf. Niet voor niets zijn de sportscholen weer vol na de kerst om de overtollige kilo’s tegen te gaan en voor de zomervakantie voor het goede bikini figuur. Veel minder vaak zien we sport als middel om te leren. Om levensvaardigheden en ervaringen op te doen of om ons persoonlijk te ontwikkelen. In dit artikel nemen we je graag mee de vele andere redenen om sport en bewegen te gebruiken voor een nog beter leven.
Levensvaardigheden
We zijn gewend om veel gebruik te maken van ons cognitieve vermogen: reflecteren en nadenken over wat we doen. Hoe ga ik om met mijn lastige leidinggevende? Hoe vertel ik mijn partner dat ik meer samen wil doen? Hoe los ik een ingewikkeld probleem op? Voor een deel kunnen we mooie en creatieve oplossingen bedenken voor ons dagelijks leven met ons brein. We weten inmiddels dat bewegen ons brein helpt om tot oplossingen te komen, maar veel minder vaak gebruiken we sport om met lastige situaties om te gaan. Vaardigheden verkrijg je echter niet door er over na te denken, je zal actie moeten ondernemen. Wil ik mensen leren kennen dan zal ik met ze moeten praten. En wil ik assertief reageren op mijn leidinggevende dan zal ik toch echt moeten experimenteren met de juiste reactie. Vaardigheden leer je door te doen, door vallen en opstaan. Teamsport is een ideale manier om te leren samenwerken, om je grenzen op te zoeken, om conflicten op te lossen en om te gaan met tegenslag. Het voordeel is dat je niet merkt dat je aan het leren bent. Je kunt op een laagdrempelige manier vaardigheden leren die in je persoonlijke of werkende leven van pas kunnen komen.
Energie
“Na zo’n lange dag heb ik echt niet meer de energie om ook nog te gaan sporten”. Het is een veelgehoord argument. En hij is heel begrijpelijk. Vooral wanneer je veel mentale inspanning hebt moeten leveren (mailtjes tikken, problemen oplossen, videobellen) verbruiken je hersenen veel brandstof waardoor er een stofje vrijkomt dat zorgt voor slaperigheid. Dit kan voelen alsof je hele lichaam geen energie meer heeft. In werkelijkheid zijn het vooral je hersenen die toe zijn aan ontspanning. Deze ontspanning ontstaat juist tijdens het sporten. In tegenstelling tot je gevoel kan bewegen (wandelen, fietsen, hardlopen) je hoofd juist leeg maken en ontspanning bieden. Regelmatig sporten geeft je daarbij extra energie om je mentale taken overdag te vervullen.
Weerbaarheid
Al die complexe taken op school of op het werk, onze constante bereikbaarheid, de vele contacten die we hebben en de maatschappelijke uitdagingen zoals de covid19 pandemie vragen veel van onze flexibiliteit en weerbaarheid in het dagelijks leven. Daar buiten oefenen we maar weinig met het vermogen om met al deze uitdagingen om te gaan. Het is logisch dat je jezelf niet gauw zult blootstellen aan extra weerstand wanneer dit niet nodig is. Het beoefenen van sport biedt deze gelegenheid. Zowel kinderen en volwassenen hebben baat bij sport waarbij ze hun grenzen verleggen. Zo ontdek je welke invloed je mindset kan hebben op resultaten, kun je zelfvertrouwen opbouwen door het behalen van gestelde doelen en kun je ervaren dat je vaak veel meer kunt dan je zelf had gedacht. Samen sporten met anderen helpt daarbij om je eigen grenzen aan te geven, samen te werken en conflicten op te lossen zonder dat je hier over nadenkt.
Use it or loose it
We worden weinig uitgedaagd om onze motorische vaardigheden op peil te houden omdat we meer zetten dan goed voor ons is. We bezoeken plekken met de auto of het OV, zitten achter ons bureau of aan de keukentafel en ploffen in de avond vermoeid op de bank voor onze favoriete Netflix serie. Voor je spieren geldt het ‘use it or loos it’ principe. Spieren die je niet gebruikt nemen razendsnel af. Misschien heb je wel eens een arm of been tijdelijk niet mogen belasten door een blessure en gemerkt dat je na een week de mogelijkheid om kracht te zetten al was verloren. Het is niet nodig om uitzonderlijk sterk of lenig te zijn. Het is wel nodig om het lichaam te gebruiken zodat er geen functionaliteit verloren gaat. Kracht, balans en coördinatie zijn nodig om je dagelijks door het leven te bewegen. Wil je dit behouden dan zul je het moeten blijven gebruiken.
Investeer vroeg
We zijn van mening dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het integreren van sport en bewegen in je leven. Daarom richten we ons sinds kort veel op sportstimulering van kinderen en jongeren. Met activiteiten zoals bootcamp, kickboksen en hardlopen bieden we kinderen en hun ouders de mogelijkheid om op een leuke manier bij te dragen aan gezondheid en ontwikkeling. Sporten moet vooral leuk zijn en daarom staat plezier altijd voorop. Onze vraag aan jou is: hoe heeft sport bijgedragen in jouw persoonlijke ontwikkeling? En wat is voor jou een belangrijke reden om te bewegen?
Wil je meer weten ons programma mbt sportstimulering bij kinderen en jongeren? Mail naar info@deleefstijlacademie.nl