14 nov Kies hoe je reageert
door Tessa Jonker
In een gesprek jaren geleden tipte iemand mij het boek ‘de Alchemist’ van Paulo Coelho. In het boek gaat de herdersjongen Santiago op ontdekkingstocht naar een steeds terugkerende droom. Hij is ervan overtuigd dat het meer is dan een droom en dat hij deze moet najagen. Tijdens zijn reis stuit hij op interne en externe obstakels waarbij hij keer en keer moet vertrouwen op zichzelf en zijn sterke gevoel om zijn droom achterna te gaan. Keer op keer leert hij dat hij niet uit moet gaan van zijn angst en twijfel, maar de tekens van het leven moet leren herkennen en volgen. Mijn belangrijkste les uit het boek is dat wanneer je oplettend bent, het leven je constant laat zien welke weg je moet bewandelen. De praktische vertaling hiervan ken je misschien als ‘flow’. Je kunt flow herkennen in je werk, in je vriendschappen en relaties, in je sport en vrije tijd en in moeilijke keuzes die je moet maken. De staat van ‘flow’ is de ideale middenweg tussen inspanning en ontspanning. Een staat waarin je wel effort moet leveren en tegelijkertijd weinig weerstand voelt om je doel te behalen. Tijd speelt vaak geen rol meer en alles lijkt te ‘stromen’.
Nu kan het boek voor jou dezelfde betekenis hebben (gehad) of misschien is het te spiritueel voor je smaak. In mijn ogen is de boodschap passend voor onze huidige tijd. De omgeving is constant in verandering. Je weet vandaag niet zeker wat morgen nog wel kan en mag en dat brengt angsten en onzekerheid met zich mee. Verzet hiertegen zorgt voor een hoop frustratie en verandert in essentie niets. Sterker nog, verzet draagt juist bij aan het lijden onder de omstandigheden. Het risico is dat je leegloopt op alle frustraties waar je zelf geen invloed op kunt uitoefenen. De vraag die je kunt stellen is: welke angsten, onzekerheden of andere gevoelens spelen bij mij een rol? Kun je nog verbinden met andere mensen nu het zo duidelijk is welke mensen jouw opvattingen delen en welke niet? In gesprek met elkaar ontdek je misschien dat de reden dat jij een vaccin hebt genomen en je goede vriend niet dezelfde achterliggende gedachte hebben: jullie maken je beide zorgen over de veiligheid en gezondheid van de samenleving op lange termijn. En precies hier vinden we elkaar weer terug.
Verandering brengt altijd angsten met zich mee, dat is voor iedereen gelijk. Je hebt niet altijd invloed op de omstandigheden waar je in verkeert. Op grote schaal hebben we geen invloed op omstandigheden zoals ziekten en virussen maar in het dagelijks leven krijg je constant te maken met gebeurtenissen die buiten je invloed liggen. Denk aan het weer, het overlijden van dierbaren, het verliezen van een baan, het beperkte woningaanbod, ziek worden en ga zo maar door. Het verschil maak je door hoe je er mee om gaat. Helden durven in de spiegel te kijken en te observeren hoe ze reageren op een situatie. Oordeel niet over je gevoel van angst of onzekerheid maar kijk ernaar zodat je kunt kiezen hoe je erop wilt reageren. Hier ligt een stukje vrijheid die uiteindelijk zorgt controle over de situatie.
Kiezen hoe je reageert klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is dus oefen er vooral mee. In deze nieuwsbrief hebben we een inspirerend voorbeeld van iemand die ervaringen uit zijn jeugd en defensie omzette in een kracht waarmee hij jongeren nieuwe kansen geeft in het leven. Dezelfde mindset kun je oefenen door jezelf in lastige omstandigheden te plaatsen zoals een ijsbad. Zo oefen je hoe je mindset je kan helpen met omstandigheden waarin je liever niet verkeerd. Het omarmen van de chaos en onzekerheid is een vaardigheid die van groot belang is voor nu en de toekomst. Want zoals Acda en de Munnik het ooit prachtig zongen: Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.
Wil je zelf hulp om deze vaardigheid te ontwikkelen of zijn er plekken waar dit volgens jou hard nodig is? We helpen je graag.