29 mrt Niets menselijks is ons vreemd
Vandaag was het zo’n dag. Een dag waarin ik dat gedrag liet zien die bij ik bij anderen ergerlijk vind. Bellend en onrustig rijden op mijn weg naar een afspraak. Tijdens het bellen denken aan de anderen die ik nog moest spreken. Honger, dus even langs de tankshop langs de snelweg voor een broodje en kop koffie, to go uiteraard want ik had het druk. ‘Zegt u het maar.’ de dame achter de balie kijkt wat geïrriteerd naar de bellende druktemaker. ‘Uh, even wachten, even wat bestellen. Een broodje oude kaas en een koffie graag. Ja medium, ja, ja. Wat zeg je wacht even…’ De dame zet de koffie klaar en haar collega maakt het broodje. ‘5 euro 45 cent mijnheer’ geeft de dame aan.
‘Kan ik pinnen? Wacht even, moet even betalen’. Ik stop mijn pinpas in het pinautomaat en wil mijn pincode intoetsen. Uhm… pincode. De rij wordt inmiddels langer en ik toets de eerste poging in. Pincode onjuist. Wat is dat nu? De code die ik al zeven jaar heb kan ik mij niet meer herinneren. Ik voel me ineens moe. De rij wordt nog langer. Poging 2. ‘Mijnheer gaan we nog betalen?’ ‘Ja ja, ik ben bezig maar er is iets met mijn pas’ Poging 3. Uw pas is geblokkeerd, 3 foutieve pogingen. Pas dan lijkt het me goed mijn telefoongesprek te beëindigen met de woorden ‘ik bel zo even terug. Ik moet even iets regelen.’ Ik bied mijn excuus aan de dame achter de balie met de woorden dat mijn pas is geblokkeerd en er geen contant geld is. Ze kijkt wat meelijwekkend naar de druktemaker en meld dat ik de koffie dan maar moet meenemen want weggooien is zonde. Het broodje gaat in de vitrine.
Ik zit in de auto en zet even de stoel in een comfortabele stand. Vol besef dat ik even moet dimmen. Man wat een druktemaker, bellend en gedachteloos doorjakkeren, vergeet je je pincode en het werkt als een hamerslag. Wat zegt dit over mijn leefstijl? Ik zou toch beter moeten weten als leefstijlbetweter. Het duurt een uur voor ik mijn code weer herinner maar de stemming is omgeslagen. Met wat berichtjes laat ik anderen weten dat ik even uit de lucht ben en schuldbewust keer ik terug in een rustigere stemming.
‘s Avonds aan het eind van deze toch wel enerverende dag voelde ik me moe, leeg, uitegput en het regende ook nog eens. Wat een deprimerende dag en stiekem wat zorgen over mijn ‘pincode momentje’. Hoe kon ik nu zo dom zijn, zo druk, zo meeslepen in de gekte. Niets menselijks is mij vreemd dus. In mijn agenda staat dat ik 12 km mag trainen, hardlopen. Nee he, ook dat nog. Maar er bestaat een afspraak met mezelf. Als het in mijn agenda staat dan is er nooit een reden niet te gaan sporten. En wat een genot. Alle stress van deze dag, de drukte en de hectiek: in een loopje zijn ze weg. De wereld lijkt weer voor je gemaakt in plaats van tegen je. De rest van de avond verbaas je je met een voldaan gevoel over hoe een uurtje intensief bewegen zoveel stemmingsverschil kan opleveren. En daarbij ook evenwicht kan brengen in een drukke dag, een passende leefstijl.
In de huidige samenleving waar we per dag zoveel informatie op ons wordt afgevuurd waarmee je met gemak 175 kranten kunt vullen is het zaak bewust om te gaan met de wijze waarop je deze informatie wilt gaan verwerken. Mijn ervaring van vandaag is niet het voorbeeld van een bewuste manier van informatieverwerking. Het is ook een kunst om de juiste keuzes te maken. Tevens is het zaak je te realiseren dat een gebrek aan rust en herstelmomenten stress en gezondheidsproblemen gaat opleveren. Burnout bij scholieren zijn geen uitzondering meer. Zij moeten nog aan een carrière beginnen.
Zorgverzekeraars vergoeden straks ondersteuning door zo genoemde leefstijlcoaches. Deze leefstijlcoaches ondersteunen mensen bij leefstijlissues met als doel meer grip te krijgen op een hectisch leven. Preventie is hierbij de drijfveer. Leefstijlcoach in een eigen praktijk voor begeleiding van (werkende) mensen die om welke reden dan ook moeite hebben zelf het rempedaal te zoeken of die, net als ik zelf, beter weten maar toch met regelmaat iemand nodig hebben die even de spiegel voor houdt, maar ook richting geeft in een dergelijke onrust.
Zie jij jezelf in een rol anderen te helpen meer rust en goede leefstijlkeuzes te maken maar je ook bewust van het feit dat jezelf ook dezelfde valkuilen hebt? Vind je het belangrijk een vitale leefstijl te leven en kennis en eigen ervaring in te zetten in een eigen praktijk? Ben je ondernemend en zijn onderwerpen als ‘waardevol leven’, vitaliteit en positieve gezondheid thema’s die je aanspreken en waar je in wilt groeien?
Meld je dan aan voor de opleiding leefstijlcoach en profiteer van het feit dat we bij De Leefstijl Academie het voorjaar in de kop hebben. Vanaf vrijdag 30 maart tot 13 april geldt een voordeel van 10% korting op de opleiding. Kijk hier voor informatie of bel rechtstreeks met Karel Jonker, 06 2061 6993.