‘Waarom zou je in een bak met ijs gaan zitten?’

unnamed

‘Waarom zou je in een bak met ijs gaan zitten?’

Door Karel Jonker

In 2014 zag ik een documentaire waarin Wubbo Ockels, indertijd ernstig ziek, een berg beklom in zijn korte broek en blote bast. In Polen en bij min 17 graden. Hij had het zwaar maar ploeterde voort. Gefilmd door zijn dochter. Voor hem op de berg liep Wim Hof. Toen nog een veredelde circusartiest die in bakken ijs zat en dat lang kon volhouden. TV programma’s waar men verwonderd naar deze kunstjes keek waren er volop en werden goed bekeken. Maar het verhaal met Ockels was anders. Niet een kunstje of stoer gedrag maar een man die herleefde in zijn zieke tijd. Hij danste en zong mee met het vaste repertoire van Wim Hof. Uit dat zelfde jaar stamt het resultaat van de Radboud universiteit Nijmegen. Met die kunstjes van de gekke Iceman was het mogelijk het immuunsysteem te activeren als er doelbewust een e-coli werd ingespoten. Zij die hetzelfde programma hadden gevolgd als Wubbo Ockels werden geen van allen ziek. Een controlegroep zonder deze ervaring reageerde heftig met diarree, braken en koorts. Kortom er was een reden voor de wetenschap hier verder onderzoek naar te doen. (verdere informatie; www.wimhofmethod.com).

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en om een lang verhaal kort te maken, ik belandde in Polen en beklom meerdere keren bij minus 20 graden in shorts de berg de Sniezka. Ruim 1600 meter hoog. Een keer als deelnemer een andere keer als instructeur in opleiding. Deze wonderlijke ervaring is niet echt aan anderen uit te leggen. Het is een oergevoel en een directe confrontatie met je eigen innerlijke zelf. Maar er is vooral dikwijls een meewarige blik wanneer je erover verteld en men begint al vaak te rillen bij de gedachte aan zoveel koude. Maar bij mezelf was het zaadje, gepland bij de Ockels docu, tot wasdom gekomen en het ontkiemde tot wat nu de workshop AdemWijs is. Een workshop waarin ademhaling, de juiste mindset en een ijsbad de ingrediënten zijn. Kortom de Wim Hof Methode maar dan op locatie. 

IMG 6582 edited

De workshop AdemWijs heeft intussen ca een kleine 800 mensen in het ijsbad gehad.  Maandelijks op onze vaste plek in Groningen (en binnenkort in Gouda!) zijn er weer enthousiaste mensen die een enerverende ervaring beleven. Daarnaast komen we met een mobiel ijsbad op locatie. In het kader van teambuilding of bij een sportclub die met de AdemWijs (Wim Hof methode) beter willen worden in hun prestaties.  De Leefstijl Academie is, naast het verzorgen van incompany trainingen aan bedrijven ook fysiek in de weer. AdemWijs is een mooi voorbeeld van een workshop waarbij het een eerste stap kan zijn naar blijvende verandering. Zoals de reis naar Polen voor mij een life-changing experience was, zo hebben vele mensen na een AdemWijs middag ontdekkingen gedaan die hen verder heeft geholpen. 

“Toen ik vertelde aan mijn omgeving dat ik een workshop ging bezoeken waarbij ik in een ijsbad moest gaan zitten, verklaarden ze me zonder uitzondering voor gek. Maar dat het zoveel impact zou hebben op mijn leven had ik niet kunnen bedenken. Dat ijsbad bleek achteraf niet zo heel moeilijk. De ademhalingsoefeningen waren intens. En nu maanden later, kan ik zeggen dat de dagelijkse ademhalings oefeningen die in doe mijn jarenlange migraine hebben laten verdwijnen.” Agnes de Groot, Groningen.

Zoals gezegd, honderden mensen zijn inmiddels door het programma van de workshops gegaan. Ze ontdekten dat koude van invloed is op de aanmaak van ontstekingsremmers in het lichaam. Dat de ademhalingsoefeningen een betere energiehuishouding als gevolg heeft. Om deze reden zijn sporters meer en meer geïnteresseerd in AdemWijs. Verder staan vele deelnemers dagelijks onder een koude douche en hebben geleerd dat de stressreactie van het lichaam op koude met de juiste ademhaling onder controle te krijgen is. En deze ervaring is de brug naar de dagelijkse stress. Wanneer ik de verhalen hoor en na AdemWijs dit hebben opgepakt in hun leven dan is het de motivatie door te gaan. 

“ Mijn vrouw is bij uw workshop geweest. Ze werd door een vriendin meegenomen maar twijfelde tot het laatste moment om te gaan. Ze heeft last van angststoornissen en hyperventilatie. Het één versterkt het ander zeg maar. Ze vond het spannend maar werd meegenomen in de theoretische onderbouwing en de vanzelfsprekendheid waarin de groep werd meegenomen in de verschillende onderdelen van de workshop. Maar wat het meest opmerkelijk is dat ze nu de praktische ervaringen van de ademhaling meeneemt als ze weer een “angst”  voelt opkomen.  Hiermee is ze voor 90% van de stoornis bevrijd en heeft haar zelfvertrouwen een enorme boost gekregen. Ik was eerst sceptisch om zelf te gaan maar deze persoonlijke ervaring met mijn vrouw brengt mij hier.” Ferdinand Rademaker, Zwolle.

Naast AdemWijs is er nu ook Breinwijs. Een verdieping op de theorie en vooral de invloed die je zelf hebt op je stress-control maar ook de ontwikkeling van neurale netwerken. Ademwijs en Breinwijs zijn voor 2021 maandelijks gepland. In tijden van pandemie zijn ze vooral ook erg actueel. Want immuunsysteem, persoonlijke gezondheid en geluk zijn aan de orde van de dag, wereldwijd, Europees, landelijk, regionaal en vooral persoonlijk.